YEM BEZELYESİ TOHUMU
Morfolojik Özellikleri
Tarımsal Özellikleri
Patolojik Özellikleri
Kalite Özellikleri
Morfolojik Özellikleri
- Mor Çiçekli bir çeşittir.
- Yaprakları geniş yapıdadır.
- Bitki boyu uzun olup 140-160 cm’dir.
- Sağlam ve geniş sap yapısına sahiptir
Tarımsal Özellikleri
- 2018 yılında şirketimiz adına TTSM tarafından tescil edilmiş olup, tescilinde Yeşil ot veriminde %19, Kuru ot veriminde de %22,1 standart ortalamanın üzerine çıkarak tescil birincisi olmuştur.
- Avrupa`da en çok ekilen çeşitlerden biridir.
- Kışlık gelişme tabiatında olup soğuğa dayanıklılığı çok iyidir.
- Taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir.
- Ot için hasat zamanı ekim tarihi ile birlikte bir miktar değişmekle beraber nisan ayının sonları ile mayıs ayının başlarına denk gelmektedir.
- İlk çiçek görüldükten sonra yaklaşık 15-20 güne kadar çiçeklenmeye ve uzamaya devam ettiğinden dolayı, hasat bakımından çiftçiye geniş bir zaman bırakır.
- Ana sap sayısı (Kardeşlenme) 18 e kadar çıktığından dolayı biyokütle olarak yüksek hacime sahiptir. Bu da yaş ve kuru ot verimini arttırmaktadır.
- Kullanılacak tohumluk miktarı karışım ekimlerde dekara 10-12 Kg, tek başına ekimlerde 12-15 Kg tavsiye edilmektedir.
- Ekim zamanı olarak en geç mart ayının ortasına kadar ekimi yapılmalıdır.
Patolojik Özellikleri
- Yem bezelyesinde görülen kök hastalıklarına karşı toleranttır. Ancak yine de firmamız tarafından üretilen sertifikalı tohumları fungal hastalıklar için ilaçlanmaktadır.
Kalite Özellikleri
- Çeşidin tescil denemelerindeki kalite değerleri Protein (%18.49), Kuru Madde (% 91,07), NDF (45,53), ADF(37,90), ADL(6,27), Kuru Madde Sindirilebilirliği (121,3) olarak ölçülmüştür. Verimde olduğu gibi kalite değerleri bakımından da en iyi sonuçları veren çeşit ASSAS olmuştur.